a56f79d5e6f1b9d1cda3882582c6c76a

 

WYTYCZNE PRZECIWEPIDEMIOLOGICZNE

 

Dotyczące organizacji imprez okolicznościowych w świetlicach wiejskich
na terenie Gminy Postomino oraz Sali Wielofunkcyjnej w Postominie

 

Zgodnie z wytycznymi, Ministerstwa Rozwoju i Głównego Inspektora Sanitarnego, najemca obiektu powinien zastosować się do wytycznych:

Celem wdrażanych procedur należy zapewnić bezpieczeństwo wszystkim uczestnikom zwracając uwagę na:

  1. Zapewnienie pracownikom, gościom oraz innym osobom z zewnątrz środków do dezynfekcji (płyny dezynfekcyjne); rekomendowane umieszczenie dozowników z płynem do dezynfekcji przy wejściu do obiektu, dla gości w obszarze sali jadalnej, przy wyjściu z toalet,
    w pomieszczeniach socjalnych, itp.
  2. Zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy (minimum 2 metry), częste mycie rąk.
  3. Dysponowanie listą osób i obsługi imprezy zorganizowanej wraz z kontaktami do udostępnienia w razie potrzeby organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej (dane osobowe do wglądu dla instytucji)
  1. Zorganizowanie, w miarę możliwości,  szatni w ten sposób, aby odzież wierzchnia poszczególnych gości nie stykała się (np. co drugi wieszak).
  2. Zapewnienie w toaletach jednorazowych ręczników papierowych.
  3. Zapobieganie tworzeniu się kolejek lub, jeżeli to niemożliwe, zapewnienie zachowania bezpiecznej odległości między osobami w kolejce np. za pomocą oznaczeń na podłodze.
  1. Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś
    1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
  2. Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w  celu zwiększenia bezpieczeństwa
    i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia;  zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.  
  3. Przestrzenie samoobsługowe (bary sałatkowe, stoliki z ciastami, i tzw. „wiejskie stoły”, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live cooking (gotowanie na żywo) możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
  1. Rekomenduje się jak najczęstsze wietrzenie pomieszczeń.
  2. Zwiększenie częstotliwości (rekomendowane co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

Dodatkowe zalecenia

  1. Zapewnienie służbom porządkowym oraz pracownikom mającym kontakt z gośćmi oraz innymi osobami z zewnątrz dostępu do środków ochrony indywidualnej (maseczki ochronne, rękawice jednorazowe, fartuchy z długim rękawem – w razie potrzeby) i preparatów do dezynfekcji rąk. Ekipy przygotowujące imprezę oraz osoby wynajęte do organizacji imprezy zabezpieczają środki ochrony osobistej we własnym zakresie. 
  2. Wynajęte tekstylia – obrusy należy prać w temp. min 60º C z dodatkiem detergentu.
  3. Po każdej imprezie w wynajętych pomieszczeniach Centrum Kultury i Sportu w Postominie przeprowadzi dezynfekcję wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu, toalet, gruntowne wywietrzenie pomieszczeń.

Procedury postępowania w przypadku podejrzenia u gościa lub innej osoby z zewnątrz zakażenia koronawirusem:

  1. W przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, podwyższenia temperatury ciała osoba nie powinna zostać wpuszczona na teren obiektu. Powinna zostać poinstruowana o jak najszybszym kontakcie z lekarzem celem uzyskania teleporady medycznej lub zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego poprzez udanie się tam transportem własnym lub powiadomienie pod nr 999 albo 112.

Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna 694-493-769, Szpital Wojewódzki w Koszalinie
ul. T Chałbińskiego 7 tel. 94-34-88-458

  1. Zgłoszenie incydentu do kierownictwa obiektu, co umożliwi obsłudze ustalenie obszaru,
    w którym poruszała się i przebywała osoba, przeprowadzenie rutynowego sprzątania, zgodnie z procedurami obiektu oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
  2. Ustalenie listy pracowników,  gości oraz innych osób  z zewnątrz (jeśli to możliwe) obecnych w tym samym czasie w części/częściach  obiektu, w których przebywał pracownik/interesant i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektoratu Sanitarnego
i Ministerstwa Zdrowia, dostępnych na stronach gov.pl lub https://www.gov.pl/web/koronawirus/,

a także bieżących komunikatów CKiS Postomino www.ckis.postomino.pl

Pamiętajmy, że jesteśmy odpowiedzialni nie tylko za siebie. Mając na uwadze troskę
o najbliższych, należy zachować szczególną ostrożność aby w/w zalecenia były powszechnie
stosowane.